Madelon Blok is moeder van twee kinderen, holistisch (jongeren)coach met een eigen praktijk in Zwolle en mede-oprichtster van 7 Generations, een online jongerenplatform dat op dit moment vormgegeven wordt en in de komende maanden gelanceerd zal worden. Hiernaast geniet ze van de liefde met haar man Sander, houdt ze van zingen en dansen met vriendinnen en zichzelf te blijven uitdagen. Madelon zal regelmatig columns schrijven voor House of Awareness Kids en stelt zich met liefde voor als “Ouder van House of Awareness”.

 

Mijn zoon Julian was een jaar of twee toen hij vanaf de achterbank een vraag stelde, waardoor ik mij realiseerde dat hij misschien nog wel wijzer was dan ik: “Mama, het leven doet soms pijn he?” Ik weet nog dat ik toen stil viel en even moest nadenken over het antwoord. Wat maakt dat een kind van deze leeftijd deze vraag stelt? Welk antwoord heeft hij nodig? Het is verleidelijk om ons hoofd het antwoord te laten formuleren en te twijfelen over de waarde, maar veel puurder om onze intuïtie en dus vaak eerste ingeving er te laten zijn.  Ik besloot het laatste te doen. “Dat klopt Julian, maar ook daar kun je van groeien. Net als van Pindakaas. Het maakt je sterker.” Julian keek mij via de binnenspiegel vanaf de achterbank aan en knikte. Hij was tevreden met het antwoord leek het.

 

In mijn blog over loyaliteit na een scheiding benoemde ik al dat ik heb moeten leren antwoorden te krijgen op belangrijke vragen en mijn weg heb moeten vinden na deze, voor mij, heftige gebeurtenis. In de afgelopen vier jaar heb ik eigenlijk de grootste stappen hierin gemaakt. Mede door mijn ontmoeting met Robert Bridgeman en het volgend van opleiding tot Transformatief coach, heeft veel dingen in nieuw licht gezet. Ook de opvoeding van mijn eigen kinderen. Ik heb geleerd dat we als volwassenen soms kinderen teveel afleren, in plaats van aanleren. We staan er soms bij te kijken als onze kinderen hun dromen aan de kant zetten, omdat ze ineens de beren op de weg zien. Of erger nog, wij zetten die beren op die weg. Leven vanuit liefde en passie. Het is soms doodeng, maar toch wil ik dat mijn kinderen dit voorbeeld zien en kunnen ‘kopiëren’. Dankbaar ben ik dan ook dat ze nu getuige kunnen zijn van mijn volgende stap als ZZP’er, namelijk het loslaten van mijn vaste baan in het onderwijs.

 

Bewustzijn betekent voor mij stilstaan bij wat er is. In stilte ergens naar kijken. Kinderen geven dit cadeau dagelijks. Bijvoorbeeld als mijn dochter Annejet met mij wil dansen en aan mijn arm trekt, terwijl ik onbewust met mijn neus in mijn smartphone zit. Mijn kinderen maken mij ook bewust door mijn gedrag te spiegelen, bijvoorbeeld stampvoeten als ik zelf boosheid probeer weg te drukken.

 

Of het nu een gebeurtenis, een emotie of een opmerking is, ik ervaar dat het  zo helpend is om er in stilte eerst naar te kijken, voordat ik reageer. Bewustzijn betekent ook verbinding maken. Met mezelf, met anderen en met de wereld. Verder kijken dan je neus lang is en bewust zijn van de consequenties van ons gedrag, maar ons niet te laten leiden door de mening van de ander.

 

Elke avond besluit ik de dag met een liefdesverklaring aan mijn kinderen. Deze staat ook in de trouwringen van mij en mijn man. “Ik hou van jou, altijd.” Wat zo is het. Ik hou van, altijd. Ook als ik boos ben, even alleen wil zijn, het gedrag even niet zo leuk vind. Ik hou van ze omdat ze er zijn, niet om wat ze doen en presteren.

 

En hoe heerlijk is het dat ik na een lastige dag aan tafel een snauw geef, vervolgens schuldbewust begin te huilen van vermoeidheid en dat een van die kleine wonders zegt: “Het geeft niet hoor mama, we houden namelijk ALTIJD van jou.”

 


Lees meer