.. als spreker

Met verschillende verhalen heb ik in de afgelopen jaren mijn vooruitstrevende visie gedeeld over werken en omgaan met jongeren. Zowel tijdens het zelf georganiseerde inspiratietheater op 25 januari 2020 als op uitnodiging voor gezelschappen en scholen, vertelde ik hoe werken vanuit verbinding met jezelf en je omgeving een enorme invloed is op het welbevinden van de jeugd van tegenwoordig.

Mijn inspiratie komt altijd vanuit mijn eigen ervaring en onderzoek. Of het nu gaat om mijn ervaring als docent, mentor, coach of partner, elk verhaal komt vanuit een nieuwsgierigheid  naar alles wat het leven ons voor de voeten gooit.

  • Jeugdhulp is overal ( wat jongeren écht nodig hebben)

Tegenslag en ongemak ervaren is a part of life. Ik geloof dat veel jongeren te lang worstelen met hele menselijke emoties en reacties op wat het leven brengt, waardoor ze uiteindelijk op die wachtlijsten van de jeugdzorg komen. Niet nodig. Jongeren hebben een mentor nodig. Iemand die ze voordoet hoe het leven werkt en eigen verhalen van vallen en opstaan deelt. En die mentoren die zijn overal. Dat kan een ouder zijn, maar dat hoeft en kan niet altijd zijn. Dat kan ook de buurman zijn, een docent, een vriend van de familie of een voorbijganger in de trein.

In deze lezing benoemt Madelon het belang van die verbinding en geeft concrete handvatten om hier weer naar toe te bewegen. Dit doet ze met persoonlijke anekdotes, ervaringen uit haar werk en een flinke dosis humor.

 

  • Moedig voor de klas

‘Ken jezelf, ken je leerling’. Vanuit mijn onderwijservaring en het coachen van jongeren in de afgelopen 17 jaar, zie ik het belang om als docent vanuit een grote mate van zelfbewustzijn de verbinding te leggen met leerlingen. Het is belangrijk om je kracht en talent te zien, maar ook je valkuilen en uitdagingen. Dat moet je niet verbergen over overwinnen, maar omarmen. Om vanuit kwetsbaarheid contact te maken met je leerlingen. Te leren wat bepaald gedrag met jou doet en hoe je daar op reageert en waarom. Wees je bewust van wat je allemaal meeneemt voor de klas ( eigenlijk wie je allemaal meeneemt) en welk effect dat heeft op het leerklimaat en je leerlingen. Dat vraagt een grote dosis moed.

 

  • Niet scheiden is ook een optie
Interesse in Madelon als spreker? Neem dan contact op via info@madelonblok.nl