Wat is een jongerencoach?

Een jongerencoach is een expert in het begrijpen en vertalen van de leefwereld van jongeren. Ze zijn een positief rolmodel en vertrouwensfiguur. Ze ondersteunen jongeren actief in hun relatie met de school en met hun gezin. Er is niets mis met hulp vragen als je zelf even niet meer weet hoe je nu verder moet. Sterker nog, het vraagt moed en lef om die hulp te vragen. Als jij dit leest dan heb jij de eerste stap al gezet!

Als jongere in deze maatschappij heb je het heel druk. Je wilt gezien worden door anderen en tegelijkertijd jezelf ontdekken. Je zet je misschien af, probeert van alles uit, om later misschien tot de conclusie te komen dat je eigenlijk iets heel anders wil. Misschien weetje het helemaal niet meer. Vind je het moeilijk om aansluiting te vinden en sluit je je af voor anderen? Of overschreeuw jij jezelf?

Als je piekert, angstig bent of heel veel vragen hebt, dan beïnvloedt dat je leven.
Je schoolprestaties lijden eronder en je relaties met anderen staan onder druk.
Maar ja… wat moet je dan doen??

Wat doet een jongerencoach?

Hier begint mijn missie. Ik geloof dat jongeren, ondanks alles wat speelt in hun leven, gelukkig kunnen zijn. Met al mijn kennis, liefde en ervaring geef ik jou een rugzak vol tools, zodat jij weet hoe jij het beste uit jezelf kunt halen. Ik help jou om met vol vertrouwen in het leven staan. Je gaat ontdekken en begrijpen wie je bent en waar je echt gelukkig van wordt. Los van alle stempels die jij hebt gekregen of die jij jezelf hebt gegeven. Je leert opnieuw naar jezelf te kijken. Niet naar wat nu je verhaal is, maar welk verhaal jij over jezelf wilt vertellen.

Dat doe je niet alleen. De rol van jouw ouders, broers en zussen is ook heel belangrijk. Je bent onderdeel van jouw familiesysteem. Dat betekent dat jullie allemaal invloed op elkaar hebben en dus heeft dit ook invloed op hoe jij je voelt. Dat gaan we ook samen onderzoeken en daarom is er ook altijd een gesprek ( of meerdere) met jouw ouders.

Wat zijn de mogelijkheden?

Stap 1 Bekijk deze site even goed! Ook kun je op mijn You Tube kanaal en Instagram kijken om een indruk te krijgen van wie ik ben en wat ik doe.

Stap 2 Je hebt de mogelijkheid om een gratis online training te volgen! Inner Movement is een training van 5 video’s waarin je al een behoorlijk stapel tools krijgt om je beter te voelen. Op deze manier kun je me al een beetje leren kennen en bepalen of mijn manier van uitleggen en werkwijze bij jou past.

Stap 3 Je neemt contact met me op om een afspraak met mij te maken voor een kennismakingsgesprek. Hierin ontdekken we samen welk mogelijkheden het beste bij jou passen.  EHBO pakket ( Eerste Hulp bij Ongemakken), dat is een pakket van twee dagdelen van 2,5 uur en BASE, een intensief programma van 4 maanden ( vanaf 17 jaar) waarin een fundament wordt gelegd voor de rest van je leven.

Mijn ervaring in de afgelopen jaren is dat een compleet aanbod in een traject vele malen meer duurzaam is dan losse gesprekken. Dat is de reden waarom ik enkel nog deze twee mogelijkheden aanbied. Het prikkelt. Het verandert. Het werkt. Lees hieronder verder over de online training en de trajecten.


‘Het gaat er niet om wat er in het verleden gebeurd is, het gaat erom wat je NU wilt.’

Inner Movement: een GRATIS online introductie

In deze online introductie neem ik je vijf dagen mee op zoek naar antwoorden, jouw antwoorden. Dit betekent niet dat ik ze allemaal voor je heb, maar dat ik je ga vertellen over 5 thema’s die voor jou belangrijk zijn om je goed te voelen. Elke dag ontvang je een nieuwe video waarin ik één van de thema’s bespreek en je krijgt een oefening, een opdracht of een vraag waarbij je wordt uitgedaagd om te denken, maar vooral voelen.

En deze training is dus GRATIS
Een unieke manier om mij en mijn manier van werken en vertellen te leren kennen. Even eerst lekker de kat uit de boom kijken zullen we maar zeggen.

Bij Madelon heb ik geleerd terug te gaan naar mijn werkelijke ik. Ze heeft echt gewerkt vanuit mij in plaats van het ‘probleem’. Doordat ze met haar vragen echt bij de kern kwam zijn er verschillende blokkade’s en angsten verdwenen. Het mooiste is misschien wel hoe de band met mijn ouders is veranderd. We kunnen nu echt praten over de dingen die echt belangrijk zijn. Ook zij zijn naar hun eigen ontwikkeling gaan kijken. Dat is echt bijzonder.

Rik (21 jaar)

Eerste Hulp bij Ongemakken 

Zit je even niet zo lekker in je vel? Heb je moeite met overzicht houden? Voel je je onzeker? Als je in de puberteit belandt ( dat kan al beginnen op je 10e!) dan kan dat een behoorlijke achtbaan zijn. Je begrijpt het zelf allemaal misschien niet wat je voelt en denkt, laat staan dat je dit goed kan uitleggen naar je omgeving. Mensen gaan zich zorgen maken (ouders) en misschien jij zelf ook wel. Wat is er toch aan de hand? Waarom lukt het jou niet om de dingen anders te doen of om je anders te voelen?

Mijn ervaring is dat er soms niet veel nodig is om je weer op weg te helpen. Daarom heb ik dit EHBO pakketje. In twee dagdelen van 2,5 uur gaan we samen op zoek naar de antwoorden op de vragen die je hebt en help ik je om jezelf beter te begrijpen. Want als je jezelf begrijpt, wordt alles veel makkelijker. Dan pas kun je het uitleggen naar je omgeving. EHBO is bedoeld voor jongeren met een duidelijke vraag. Die vraag formuleren we samen in een intakegesprek. Het is voor jongeren met de behoefte om even weer op weg geholpen te worden. Over het algemeen voel jij je goed, je loopt gewoon tegen een aantal zaken aan.

BASE 

BASE is een persoonlijk coachprogramma van vier maanden, speciaal ontwikkeld voor jongeren tussen de 17 en 25 jaar. Het is een commitment, een afspraak die je aangaat met jezelf. Als jij het zat bent om je niet goed te voelen, je wilt leren hoe je meer voldoening en geluk uit het leven kan halen en je bent bereid om volop in jezelf te investeren, dan is dit programma voor jou.

Dit is geen traject waarin er alleen maar gepraat wordt, jij weer naar huis gaat en er vrij weinig verandert. Ik ga jou ( en je omgeving) aan het werk zetten. Jij bent zelf het antwoord op al je vragen.

Het BASE programma heeft drie pijlers: verbinding, weerbaarheid en richting.

Thema’s die bijvoorbeeld voorbij komen zijn:

Gezondheid: over voeding en beweging

Puberzaken: over brein en hormonen

Mindset: over overtuigingen en denkwijze en focus

Moed: over wie je wilt zijn en hoe je jezelf in de wereld zet

Relaties: over rollen en communicatie

Weerbaarheid: over jouw kijk op alles wat het leven je aanreikt

Zingeving: over wat jij wilt bijdragen en belangrijk vindt

In deze vier maanden krijg je van mij alle aandacht en ruimte om te groeien. We gaan over bovenstaande thema’s het gesprek aan, de diepte in om ervoor te zorgen dat jij met de juiste handvatten weer op jouw echte pad komt. Het pad dat jij wilt bewandelen. Met helderheid en focus.

Wat krijg je?

  • Vier maanden onverdeelde aandacht in de vorm van live dagdelen en app – en belcontact
  • Na elke sessie (dagdelen) een bak vol met thuiswerkopdrachten en inspiratie
  • Een journal + startopdracht om te ‘groeien’
  • Een dagdeel met je ouders/ het gezin
  • Een plan voor de komende 2 jaar waarin je helder hebt wie je wilt zijn en wat je wilt doen
  • Een dagdeel met (buiten)activiteit, afgestemd op jouw persoon en programma
  • 2 APK gesprekken, in te zetten in het eerste half jaar na afronding van BASE.

BASE is maatwerk, jouw persoonlijk programma stellen we samen na een kennismaking.

Jouw persoonlijke investering: COMMITMENT en TIJD

Eenzaamheid bij jongeren

Volgens onderzoek is eenzaamheid bij jongeren in de laatste maanden erg toegenomen. Niet zo gek in deze bizarre tijden waarin het COVID-19 virus en de maatregelen onze wereld op zijn kop zet. Jongeren worden extra getroffen omdat de puberteit juist een periode van  ontmoeten en sociale gelegenheden is. In deze levensfase is er al veel onzekerheid en vaak weten ze het niet van elkaar. “Ik ben de enige die zich zo voelt”, is dan ook een veelvoorkomende uitspraak in mijn praktijk.

 

lees meer over eenzaamheid bij jongeren.. 

Depressie bij jongeren

Wisselende stemmingen, onzekerheid, rondhangen en ontevredenheid; het hoort eigenlijk allemaal bij de (pre)puberteit. Sterker nog, dat is heel normaal. Een depressie is iets totaal anders dan de dip of de sombere bui die iedereen wel kent. Het is ook anders dan de neerslachtigheid die alle pubers wel eens voelen. Een depressie is een serieuze stemmingsstoornis die niet gewoon weer overgaat.

Het is daarom heel belangrijk om samen te bepalen waar er sprake van is. Jongeren zijn geneigd om snel het woord depressief te gebruiken. Dat is echter niet altijd het geval. Soms kunnen een paar gesprekken het verschil al maken. In een kennismakingsgesprek onderzoek ik welke expertise nodig is.

“Ik dacht dat ik depressief was, want ik voelde me al een hele tijd somber. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk vooral mijn vader miste. Na de scheiding dacht ik dat hij mij niet zo belangrijk vond. Maar in een gesprek samen met hem en  Madelon kwam ik er achter dat hij mij net zo miste als ik hem. Hij dacht eigenlijk dat ik het niet zo belangrijk vond. Nu we elkaar dat verteld hebben merk ik dat mijn somberheid is verdwenen.”

Melvin 17 

meer lezen over depressie bij jongeren..