Skip to content
Madelon BlokMadelon Blok
Madelon Blok
Een website door De Websmid
  • Over madelon
    • Wie is Madelon?
    • Madelon als spreker
    • Blog
    • Tarieven & Contact
  • Coaching
    • Jongerencoach
    • Gezinscoach
  • MOED Theaterprojecten
  • Tarieven & Contact
  • Over madelon
    • Wie is Madelon?
    • Madelon als spreker
    • Blog
    • Tarieven & Contact
  • Coaching
    • Jongerencoach
    • Gezinscoach
  • MOED Theaterprojecten
  • Tarieven & Contact
jun272020
Geen categorie

Jeugdhulp is overal

Jeugdhulp is overal
 
Je kunt er niet omheen. Er is volop aandacht voor jeugdhulp in het nieuws. Veel kritische berichten over het hoe en wat en de lange wachtlijsten en diagnoses die uitgedeeld worden. Ik kan me zo voorstellen dat voor de mensen die zo knetterhard werken in de jeugdzorg al die uitdagingen niet heel stimulerend zijn. Werken vanuit je hart en uit verbinding wordt door dat raamwerk een hele uitdaging. Frustrerend voor al die hartmensen in de jeugdzorg die zo graag verschil willen en kunnen maken.
 
Ik ben altijd op zoek naar manieren hoe we de druk op de jeugdzorg kunnen verminderen. Op die wachtlijsten staan namelijk ook jongeren die niet alleen daar een vorm van hulp gaan vinden.
 
Jongeren hebben een mentor nodig. Iemand die voordoet hoe het moet. Verhalen vertelt over zijn of haar eigen puberteit. Vertelt over het vallen en opstaan waaruit het leven bestaat. Iemand die gelooft in hem/haar en talenten en passies ruimte geeft. Stap voor stap.
 
En die mentoren die zijn overal. Dat kan een ouder zijn, maar dat hoeft en kan niet altijd. Dat kan de buurman zijn, een docent, een vriend van de familie, een voorbijganger in de trein, een coach zoals ik, maar ook jij kan dat zijn. Ook jij.
 
Erger je al een tijdje aan die jongeren in het park? Koop een sixpack cola en zak chips en schuif aan.
 
Zie je je buurjongen zich verstoppen in zijn kamer? Vraag of hij mee gaat wandelen.
 
Zie je altijd dat meisje bij de bushalte onder die capuchon? Zeg eens gedag en maak een praatje.
 
Blijf nieuwsgierig.
 
Vele jongeren worstelen te lang alleen door waardoor ze uiteindelijk op die wachtlijsten komen. En die jongeren zijn niet direct probleemgevallen. Juist niet. Ze doen stilletjes hun ding. Totdat het niet meer gaat.
 
In deze hectische wereld waarin we leven, waarin we vele malen meer online zijn dan ooit tevoren, lijken we te vergeten waar werkelijke verbinding om gaat. En als wij het vergeten, wat moeten die jongeren dan? Zij schreeuwen om contact , maar weten vaak niet hoe en wat. Zij hebben ons volwassenen nodig om die verbinding te maken en samen leren we het vast te houden.
 
Samen.
 
In mijn beleving hebben vele vormen van therapie geen enkele zin als er geen sprake is van verbinding van mens tot mens.
 
Madelon Blok
Category: Geen categorieDoor Madelon Blok27 juni 2020Laat een reactie achter

Author: Madelon Blok

Post navigation

PreviousPrevious post:Het leven is geen examen

Related Posts

Wie heeft er eigenlijk hulp nodig?
6 november 2020
Het begon met een boer
30 oktober 2020
Zonder alcohol ben ik minder leuk.
22 oktober 2020
Welkom in het uitvinden van je eigen ik.
14 oktober 2020
Die telefoons…
12 oktober 2020
Mama, mag ik van papa houden?
8 oktober 2020

Geef een reactie Reactie annuleren

You must be logged in to post a comment.

Volg mij ook op:


Instagram feed

De laatste maand van 2020 roept om een pauze van S De laatste maand van 2020 roept om een pauze van Social Media. Ik ga zo eens even lekker al die apps van mijn telefoon gooien. Kijken wat er ontstaat in plaats van. 

Tot volgend jaar 👋
BASE is mijn antwoord op de toenemende hulpvraag o BASE is mijn antwoord op de toenemende hulpvraag onder scholieren en studenten vanaf 17 jaar uit Zwolle en omgeving. 

Volg de link in de bio en lees alles over dit 4 maanden programma. Je vindt hier de basis, maar het is maatwerk dus samen 
kijken we naar een programma wat het beste bij jou past. 

Door een gulle sponsor kan ik twee plekken zo goed als weggeven! Dus ook bereikbaar voor de kleine portemonnee. 

Ben je na het lezen op mijn website nieuwsgierig geworden?

Neem dan gerust contact met mij op. 

Madelon
Maarten van Roosendaal. Een liefde die pas in mijn Maarten van Roosendaal. Een liefde die pas in mijn leven kwam op mijn 25e toen mijn man mij voor het eerst meenam naar een optreden. Ik was verkocht, geraakt, verward, maar vooral enorm geboeid door zijn hele wezen, zijn hele zijn.

Die geraaktheid, dat was de zin. Zijn zin. 

Zijn biografie heeft de titel 'Het leven heeft geen zin, maar ik wel' en vandaag wil ik deze delen voor ieder die zich op moment afvraagt wat de zin van het leven is.

Misschien is de vraag aanwezig, maar hoef je niet perse een antwoord te hebben. Misschien kun je er over filosoferen met vrienden. Uitproberen, proeven wat wel en niet werkt.

Maar het leven heeft zin, want jij bent er. Er is altijd iemand die jij weet aan te raken,al heb je het zelf niet door.

Wat doe je dan in de tussentijd?
Spelen. Speel. Ga spelen!

Want het leven heeft misschien geen zin, wie weet, maar jij hebt wel zin.

Waar heb jij zin in vandaag?
Instagram post 17885016250798336 Instagram post 17885016250798336
Als je iets heel graag wilt, zoek dan de mensen op Als je iets heel graag wilt, zoek dan de mensen op die je met veel toeters en bellen zullen aanmoedigen, een stukje met je mee rennen als het nodig is, je loslaten als het tijd is om het zelf te doen. 

Je eigen weg vinden kan wel wat support gebruiken. 

Everybody needs a crew.
“Heb je zelf wel eens hulp gehad?” Vorige we “Heb je zelf wel eens hulp gehad?” 

Vorige week stelde ik, tijdens een gezinsgesprek, deze vraag aan een geëmotioneerde moeder van die kort wat vertelde over haar eigen jeugd. Nee, ze had nog nooit zelf hulp gehad. Het bleek in dit gesprek echter dat ze eigenlijk dezelfde worstelingen met zichzelf had als haar zoon van 13. Hierdoor raken ze continu in conflict. Eigenlijk niet met de ander, maar met een stem aan de binnenkant die maar blijft schreeuwen dat het niet goed genoeg is. Alle muren en verdedigingstechnieken worden in de strijd gegooid en er wordt niet meer verstaan. Er is erg veel pijn. 

Deze situatie is niet zeldzaam. De laatste maanden zie ik ook steeds meer schrijven en delen voorbij komen over hoe belangrijk het is dit veel beter in beeld te krijgen in bijvoorbeeld de jeugdzorg. Belangrijker nog, ik zie in mijn eigen praktijk dat ik bij de begeleiding van jongeren hier niet omheen kan en wil. Het familiesysteem is van enorme invloed op het welbevinden van de jongeren. Het welbevinden van ouders zelf ís van enorme invloed op het welbevinden van jongeren. Dat inzien en ook de moed hebben om het aan te gaan als ouder, dat noem ik Moedig Ouderschap. 

Moedig Ouderschap gaat echter niet alleen over het je zoon of dochter anders gunnen, want alleen daarmee kom je er niet. Het gaat namelijk niet om wat je zegt, het gaat er om wat je doet. Keer op keer. Leren begint met kijken hoe anderen het doen. Leren is herhaling. Als je als ouder keer op keer onbewust laat zien en voelen wat je juist wil voorkomen bij je zoon of dochter, dan werkt het niet. 

Lees verder in comments
Vandaag was groep 7 van de Vlieger 2 aan de beurt. Vandaag was groep 7 van de Vlieger 2 aan de beurt. Ze weten nu alles van nieuwe bruggen bouwen in hun hoofd.
#je bent wat je denkt 
#mindset #hersenverbindingen #workshopivmlesuitval
Van songtekst naar reclametekst, maar wel echt een Van songtekst naar reclametekst, maar wel echt een van de beste in de afgelopen jaren. 

Veel van de jongeren die ik ontmoet in mijn werk, komen te weinig buiten. Ze fietsen naar school of studie, sporten op het veld, maar echt naar het bos, doen ze vaak al jaren niet meer. 

Naast beginnen met sporten, is naar buiten gaan, de natuur in, echt één van de belangrijkste dingen om te doen als je minder stress wilt hebben. Dus als ze niet willen, ga dan samen toch. Eenmaal in het bos, bij het strand, aan het water laden ze onbewust op. En jij ook. 

Want niemand is een binnenmens.
Het begon met een boer Op mijn 22e rolde ik als k Het begon met een boer

Op mijn 22e rolde ik als kersverse docente Nederlands de Hogeschool van Utrecht uit met mijn diploma op zak. Met drie jaar stages achter de rug, waaronder 3 geweldige maanden op Curaçao, begon de echte reis tot docentzijn pas. Na een paar maanden kwam er een vacature voor vervangingswerk voorbij, ik reageerde, had een superleuk gesprek en na 2 weken stond ik voor mijn eerste echte eigen klassen.

Ik bleek er best heel goed in te zijn en omdat één van de teamleiders mijn drive wilde aanmoedigen, besloot hij mij het nieuwe schooljaar een uitdaging te geven. Ik zou Nederlands geven aan een 4 basisberoepsklas met 16 techniekjongens. Ik keek hem vertwijfeld aan, terwijl hij grinnikend zei: “Ik denk zomaar dat dit echt wat voor jou is.”

De eerste keer dat ik de klas binnenliep, zaten de jongens er al. Bloedzenuwachtig liep ik naar voren, terwijl een van hen mij brutaal van top tot teen bekeek en zei: “Weet u dat u de enige vrouw bent die het waagt om voor onze groep te gaan staan?” Oké, dit zou een bijzonder jaar worden.

Lees verder via link in bio
Volgen op Instagram

Neem contact op

 

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met me op.

Neem contact op!

Madelonblok.nl © 2020 | Alle rechten voorbehouden.

Gemaakt door De Websmid