Het leven is geen examen

“Weet wat ik frustrerend vind Madelon? Dat ik 5 jaar zo hard geknokt heb en dat ik het verpest op het belangrijkste moment. Dat andere leerlingen die al die tijd niets gedaan hebben, gewoon gemakkelijk slagen.”

“Weet jij wat zij niet hebben en jij wel?”

Gisteren was de uitslag van het centraal examen. Natuurlijk is het voor velen een feestelijke dag, een bekroning op het werk dat ze gedaan hebben. Eindelijk dat papiertje! Maar heel eerlijk, het centraal examen en het bijbehorende cijfersysteem in het onderwijs, is wat mij betreft vreselijk achterhaald.

Mijn gesprek hierboven had ik met één van de meest ontwikkelde en bewuste pubers die ik op dit moment ken. Ik ken haar vanaf de brugklas en in de afgelopen vijf jaar heb ik haar zien ontwikkelen tot een zelfstandige meid die anderen inspireert om zichzelf te zijn en te mogen zijn. Daar is zij een voorbeeld van. Ze durft zich kwetsbaar op te stellen, op zoek te gaan naar haar passie en vragen te stellen. Ze is enorm liefdevol en zorgzaam en bovendien donders leuk.

Dát is niet in cijfers uit te drukken en dát wordt niet ‘getoetst’, maar is van veel groter belang dat een papiertje waarop staat dat je genoeg kennis hebt van de vakken die je volgde. Leerlingen doen nog steeds examen op het laagste niveau van hun kunnen. Dat je voor alle vakken een 8 staat maar door je dyslexie altijd ruzie hebt met talen, betekent in de praktijk dat je naar een niveautje lager gaat. 50% van het examencijfer wordt bepaald door het centraal examen. Twee weken die zo vreselijk belangrijk wordt gemaakt, dat leerlingen wel spanning móeten voelen. Vaak zijn ze niet gewend om twee uur achter elkaar te moeten presteren, soms twee examens per dag. Met elke keer het gevoel, het is nu of nooit! En dan, sta je daar buiten de school met je diploma, nog steeds geen flauw benul van wie je bent, wat je wil en wie je kan zijn.

Wat jij hebt lieve Finn, is doorzettingsvermogen. De kennis van op je bek gaan en weer opstaan. De kracht om mensen te inspireren, lief te hebben en blij te maken. Vriendschap, enthousiasme, zelfkennis en een fantastische uitstraling.

Je bent misschien nog niet geslaagd voor je Havo( ik heb er alle vertrouwen in dat dit alsnog gaat lukken) maar meer dan geslaagd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en karakter. Als jij straks buiten staat heb je niet alleen kennis, maar ook wijsheid. En die wijsheid is waar het leven om gaat.

Liefs

Madelon


Lees meer